Vilma Aliukonyté

"Jag vill stärka den oändliga skönheten, som fångas genom linsen för evigt. Att få andra att se vad jag ser. Att få andra att känna vad jag känner."

Utvalda intervju med fotografen Vilma Aliukonyté som uppskattar naturen, hennes arbete fokuserar på att fånga vår koppling till naturen och den mänskliga essensen.

Vad fick dig att bli fotograf och hur började den här resan för dig?

Fotografering har varit en av mina största passioner sedan jag var ung. Jag började utforska det när jag gick på gymnasiet. Bräcklig och tillfällig skönhet som omger oss har alltid fascinerat mig och jag letade efter sätt att få andra att uppleva det också. Min stil har förändrats mycket övertid innan jag gick mer med modefotografering och arkitektur. Medan jag nu är i naturfotografering, med en twist av en mänsklig väsen. Fotografering för mig är som meditation, en befriande övning som får mig att förlora mig själv i tiden.

Vilka är de saker som upphetsar dig mest med fotografering?

Fotografering har alltid fascinerat mig. Det är viktigt att uppleva och ansluta på ett sätt för att kunna återuppleva och leverera den djupaste väsen som tränger igenom oss människor. Vi har alla våra egna små saker som gläder vårt hjärta, ger vår hjärna näring och ger vår själ mat. Dess former, färger, skarpa kanter, levande nyanser av känsla, som tar andan från oss, som infiltrerar och får oss att känna oss levande.

Jag vill ge den oändliga skönheten, som fångas genom linsen för evigt. Att få andra att se vad jag ser. Att få andra att känna vad jag känner. Jag vill ta människor till ett universum där de aldrig varit tidigare. Det är min flyktform från denna värld. Det får mig att känna mig levande och fri. Jag går vilse i det och förlorar mig helt. Det är det som uppmuntrar mig mest med fotografering. Anslutning till naturen, med människor och med mig själv.

Vilket budskap vill du förmedla genom ditt arbete?

Natur och mänsklig väsen är de två huvudämnena som min fotografi utforskar. Jag tror att vi som människor kopplades bort från naturen och för mig är det viktigt att få tillbaka den känslan, skapa en vacker påminnelse om var vi kom ifrån.

Vi försöker förbättra vår dagliga miljö med naturliga aspekter; vi försöker få naturen hem. Jag vill föra människor tillbaka till sitt inre jag och till deras inre natur som de kanske har glömt eller fortfarande försöker utforska. Att vara bekväm i din egen hud, sårbar, verklig - är de viktigaste aspekterna för mig.

Du gjorde en fotoserie åt oss på Bare, vad var utgångspunkten för fotograferingen och hur gick processen?

Processen för mig var väldigt naturlig. Det är som att idéerna kommer till mig naturligt. Jag hade redan en plats i mitt sinne och människor som jag skulle fotografera. Jag väntade på det perfekta ögonblicket att skapa, eftersom situationen i Spanien var väldigt strikt på grund av COVID-19. När sakerna började bli bättre tog jag min chans. Det var en vacker dag på stranden i Sant Pol de Mar, med en grupp av mina goda vänner. Det var första gången vi gick till stranden efter låset. Det var ett mycket speciellt ögonblick eftersom det var en av de mycket nävefotograferingar jag har haft den här säsongen under sådana omständigheter.

Vi vill ställa alla människor vi stöter på den här frågan eftersom svaret alltid är så varierande: vad tar du för hållbarhet?

Hållbarhet har så många aspekter inom. Jag tror på varje liten fråga. Det är en livsstil man måste bedriva, inte en trend. Jag önskade att jag hade tagit hållbara metoder mer på allvar. Jag kunde kalla mig en medveten konsument när jag tänker två gånger innan jag köper. Hållbarhet måste vara en norm.

Vilka är dina dagliga hållbarhetsrutiner?

Det låter kanske roligt, men jag försöker gå så mycket som möjligt. Dessutom återvinner jag och återanvänder, det är mycket viktigt för mig. Att ge ett nytt liv till bitar som kanske inte används längre. Jag har alltid en påfyllningsflaska och en dukpåse för att minska min dagliga användning av plast. Jag stöder lokala marknader när jag köper ekologisk och lokalt odlad mat.

Slutligen, om du skulle kunna ge tre hållbarhetstips till våra läsare, vad skulle de vara?

Små saker spelar roll. Börja smått. Var skarp och föregå med gott exempel för andra. Tala upp och jag är säker på att du kommer att höras. Titta runt och se var du kan börja.

Följ Vilma här